ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Een blauwe plek doet vaak pijn. Je bent waarschijnlijk tegen een tafel opgelopen of je hebt een klap tegen je lichaam gehad. Maar hoe kunnen blauwe plekken verkleuren en waarom gebeurt dit?

Bloed

Een blauwe plek ontstaat na een harde klap op je zachte huid. In je lichaam zitten kleine bloedvaatjes. Als je ergens tegenaan stoot of je een klap krijgt, gaat er een bloedvaatje kapot. Dit bloedvaatje lekt bloed. Dit komt vlak onder je huid te zitten. Het kapotte bloedvaatje wordt snel gemaakt door je lichaam. Het bloed onder je huid wegkrijgen kost je lichaam veel meer tijd. Soms duurt het wel twee weken. Dit is waarom je een blauwe plek lang blijft zien.

Kleurenspektakel

Een blauwe plek wordt niet alleen blauw. Het bloed laat ook vele andere kleuren zien. Eerst wordt de ‘blauwe’ plek rood, daarna blauw/paars. Aan het einde van de eerste week komen er groene schaduwen omheen. De plek kan ook geel en zelfs bruin worden. Je lichaam zorgt voor alle verschillende kleuren. Het afbreken van het bloed verandert telkens hoe donker de plek is. Het zijn allemaal soorten scheikundige reacties!

Verandering

Het rood, waarmee de blauwe plek begint, komt van het bloed uit de kapotte haarvaatjes. Na twee dagen krijgt dat bloed een donkere kleur. Het bloed kan geen zuurstof meer opnemen en wordt blauw, paars en soms zelfs zwart! De volgende dag zijn deze kleuren verandert in groen en geel. Nu begin het lichaam de bloedcellen af te breken. Na ongeveer een week is je lichaam bijna klaar met schoonmaken. De blauwe plek zal hierna langzaam verdwijnen. Kijk wel uit dat je niet nog een keer tegen iets aanbotst, anders heb je zo een nieuw kleurenspektakel op je arm of been!