ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

De enige echte ster uit de zee, is de zeester! Maar hoe leeft dit kleine, platte en buigzame beestje?

Extra arm

Er zijn meer dan 1.600 verschillende soorten zeesterren ontdekt. De meeste volwassen sterren zijn kleiner dan 20 centimeter. Vaak zijn zeesterren oranje, maar een aantal hebben een blauw-paarse of groene kleur. Je denkt misschien dat elke zeester vijf armen heeft, maar er zijn sterren met zes of zelfs zeven armen. Soms breken armen af. Gelukkig voor de ster groeien deze vanzelf weer aan. Heel af en toe groeien er niet één, maar twee armen op die plek terug. Een foutje, maar wel hand-ig!

Stekeltjes

Maar hoe kijkt een zeester? Zeesterren hebben geen ogen. Toch kunnen ze dingen zien. Op de randen van hun armen zitten speciale cellen. Hiermee zien zeesterren het verschil tussen licht en donker en weten ze waar ze naartoe moeten. De cellen worden beschermd door kleine stekels. Deze zorgen ervoor dat er geen afval en beestjes op de huid en in de cellen komen.

Opblaasmaag

Zeesterren eten dode krabben, maar houden ook van kleine vissen en slakken. De bekendste lekkernij voor de veelarm is de mossel. Deze vangt de zeester op een speciale manier. Een zeester omarmt zijn prooien. Aan de uiteinden van zijn armen zitten zuignapjes. Deze zuigen zich vast op de twee schelpen van de mossel. Na een tijdje moet de mossel het opgeven en begint de zeester met zijn speciale truc. Hij gooit zijn maag door zijn mond naar buiten! Hij bedekt de mossel met zijn maag en verteert hem buiten zijn lichaam. Als hij de mossel heeft opgepeuzeld, haalt de zeester zijn maag weer naar binnen.

Elke maand staat Zo Zit Dat weer bomvol toffe weetjes over dieren, natuur, techniek, sport en games. Enne… wist je dat er ook strips in Zo Zit Dat staan? Je kunt de nummers los kopen in de winkel of via Lossebladen.nl. Enne… wil je helemaal geen nummer meer missen? Neem hier een abonnement!

Foutje gezien? Laat het ons weten!