ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Iedereen heeft zijn eigen lievelingseten. Patat, pizza of misschien wel spruitjes. Maar hoe komt het dat je niet alles lust? En wat bepaalt wat je lekker vindt smaken?

Tongbreker

Eten proef je voor een grootst deel met de smaakpapillen op je tong. Deze papillen herkennen vijf verschillende smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami (pittig). Vroeger werd gezegd dat alle smaken een apart plekje op je tong hadden. Dit is niet waar. Alle smaken zitten door elkaar verspreid over je hele tong.

Sterke zintuigen

Behalve je tong, bepalen ook je neus, ogen en hersenen wat je lekker vindt smaken. Geur is heel belangrijk bij eten. Als iets niet lekker ruikt, wil je het vaak niet eten. Met je ogen zie je de vorm en kleur van het eten. Ook zie je of je het voedsel gewend bent om te eten. Met alle resultaten bepalen je hersenen of je dit eten wel of niet lust.

Weten = eten

Wat de mensen om je heen eten, is bij elke cultuur anders. Je zult sneller een boterham met kaas eten dan een sprinkhanenmaaltijd. Niet zo gek, want in Nederland staan sprinkhanen meestal niet op het menu. Geen wonder dus als jij ook niet hoe het proeft. Bij de boterham kennen wij de kleur, geur en vorm al. Dit is opgeslagen in ons brein. Als je gele kaas lekker vindt, slaan je hersenen dit op. Als je de volgende keer ander geel eten ziet, zoals een banaan, denkt je brein dat je dit waarschijnlijk ook lekker vindt. Hoe jonger je bent, hoe sneller je gewend raakt aan eten. Misschien moet je straks even een gebraden sprinkhaan eten…

Alles?

Je kunt niet alles even lekker vinden. Iedereen heeft wel íets wat hij niet lekker vindt. Waarom dat is? Omdat we allemaal verschillende genen hebben. En het ene setje genen is nou een keer dol op suiker, terwijl een andere set genen liever voor hartig gaat.  Wel kun je aan sommige smaken wennen. Lust je bijvoorbeeld geen kaas? Neem dan vier dagen lang vier grote happen kaas. In het begin vind je het vast vies, maar een grote kans dat je de smaak eigenlijk best lekker vindt. Dit slaan je hersenen op. Voor je het weet, lust je kaas!