ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het is weer lente en dat betekent dat het buiten heerlijk ruikt naar bloemen! Maar waarom ruiken bloemen eigenlijk zo lekker?

Ziel en zaligheid

Met hun hele ziel en zaligheid schreeuwen bloemen om aandacht. Hun kleur zegt: kijk naar mij! Hun zachte blaadjes zeggen: voel eens hoe heerlijk ik aanvoel! En hun geur zegt: ik ruik superlekker dus kom naar mij! Ze doen het niet voor niets. Dankzij deze trucjes weten ze heel zeker dat ze goed in beeld zijn bij de insecten. Die zorgen er namelijk voor dat hun stuifmeel verspreid wordt, precies wat ze willen.

Snifsnif

Maar als ze al zo mooi van kleur én vorm zijn. Waarom is die geur dan nog nodig? Hoewel er veel verschillende kleuren en vormen zijn, lijken veel bloemen ook best veel op elkaar. Qua kleur lijken een paardenbloem en een zonnebloem heel veel op elkaar, en qua vorm lijkt een margriet gewoon een reuzenmadeliefje. Wat het enige verschil is tussen alle bloemsoorten? De geur! Geen bloem ruikt hetzelfde.

Smaken verschillen

En dat is maar goed ook, want niet alle insecten hebben dezelfde smaak qua geurtjes. Bijen zijn bijvoorbeeld dol op zoet en kevers houden van muffige, kruidige of fruitige geuren. En zo zorgt elke bloem ervoor dat zijn soort blijft bestaan. En dat het zo heerlijk ruikt buiten!