ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Als je een ei laat vallen, breekt het op de grond. Toch? Met dit proefje dus niet! Laat iedereen aan het paasontbijt versteld staan met jouw stuiter-ei!

Dit heb je nodig

– Rauw ei
– Plastic bakje of kom
– Witte azijn

Wat moet je doen?

Leg het ei in een plastic bakje of een kom. Schenk azijn in het bakje tot het ei helemaal is ondergedompeld. Laat het bakje een dag staan. Na een dag haal je het ei uit het bakje. En dan nu de truc: laat het ei van 5 centimeter boven de gootsteen of het aanrecht in de keuken vallen. Wat gebeurt er?

Hoe kan dat?

Het ei stuitert, omdat de eierschaal aan de buitenkant weg is. Dit is opgelost door de zuren van het azijn. Het vlies om het ei is rubberachtig geworden en het laat niets door, behalve water. Er zit nu dus extra water uit het azijn in het ei. Hierdoor kan het stuiteren! Als dit proefje lukt, kun je het ei steeds van ietsje hoger laten vallen. Maar voorzichtig; het vlies en het ei kunnen maar een beetje gestuiter en spanning aan. Zorg er dus voor dat het niet alsnog breekt. Hoe hoog kom jij met je ei?