ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Je lichaam heeft zuurstof nodig. Zo krijg je energie. Zuurstof komt in je longen als je ademhaalt en daarna in je bloed. Je hart pompt het zuurstof door je lijf heen. Met dit proefje zie je hoe een long ademhaalt!

Dit heb je nodig

– Plastic fles
– Punaise
– Twee ballonnen
– Rietje
– Elastiekje
– Kneedgum

Dit moet je doen

1. Maak met een punaise een gat onderin de plastic fles. Knip de onderkant van de fles af.
2. Leg een knoop in het tuitje van de ballon. Knip de andere kant van de ballon af.
3. Span de ballon over de onderkant van de plastic fles die nu opengeknipt is. De tuit moet aan de buitenkant zitten.
4. Stop een rietje in de tuit van een tweede ballon. Stop een elastiekje om de rand heen om deze ballon goed op zijn plek te houden.
5. Duw deze tweede ballon met het rietje in de fles. Laat het rietje een stuk uitsteken.
6. Plak de bovenkant van de fles dicht met kneedgum. Trek voorzichtig aan de ballontuit aan de onderkant van de fles. Wat zie je?

Hoe kan dat?

Als je aan de ballon aan de buitenkant trekt, komt er meer lucht en ruimte in de fles. De lucht stroomt door het rietje bij de ballon in de fles naar binnen. Deze zet uit om de ruimte op te vullen. Laat je de buitenste ballon los, dan krimpt de ballon weer. Hij loopt leeg. Je longen doen precies hetzelfde als ze in- en uitademen!

Je ademt door je neus of mond zuurstof in. Via je keel en luchtpijp komt dit bij je longen terecht, zoals het rietje in dit proefje. Je longen worden gevuld met nieuwe lucht, net als de ballon in de fles. Je middenrif, het stuk buik onder je longen, beweegt op een neer. Hierdoor krijgt je borst ruimte en daarmee ook je longen. Dit werkt hetzelfde als de buitenste ballon in deze proef.