ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Er is iets merkwaardigs aan Mercurius. Op een bepaald moment kun je vanaf deze planeet de zon op één dag wel twee keer zien opkomen! Hoe kan dat?

Op aarde

Op aarde zie je elke ochtend de zon vanuit het oosten verschijnen. Dat komt omdat de aarde om de zon heen draait. Precies zo hard dat elke 24 uur de zon weer te zien is, op bijna dezelfde plek als de dagen daarvoor. Zijn er geen zonnestralen meer zichtbaar, dan wordt het nacht.

Zonneplek

Mercurius draait net als de aarde om de zon heen. Maar Mercurius staat veel dichter bij de grote, warme ster. De planeet draait wel veel langzamer om zijn eigen as dan de aarde. Door het snelle rondje om de zon en het langzame rondje om zijn eigen as, komt er een verschil in het ritme met ’t zonlicht. Hierdoor staat de zon vanaf Mercurius altijd op een andere plek aan de hemel.

Geen rondje

Er is nog iets geks. Mercurius draait niet in een mooie cirkel om de zon heen. Dit gebeurt in een soort ovaal; een ellips. Eén keer in de 88 dagen staat Mercurius een stuk dichter bij de zon dan normaal. De planeet beweegt dan snel. Aan de hemel zal je de zon daar ook heel snel van richting zien veranderen.

Twee keer ochtend

Als je zo’n dag op een precieze plek op Mercurius zou staan, kun je een dubbele zonsopgang zien! De zon komt boven de horizon en laat zijn licht op de planeet schijnen. Even later keert de zon weer terug naar beneden. Dit komt door de draaiingen. De zon is nu verdwenen. Even later komt de zon opnieuw terug en dan begint de dag écht! Helaas kun je dit wonder door de temperaturen niet op Mercurius aanschouwen. Overdag wordt het hier namelijk wel 400 graden Celsius, in de nacht juist -200 graden. Brr.