ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de wintermaanden hoor je veel gesnotter om je heen. Bijna iedereen is wel een keer snipverkouden! Het voelt niet fijn, maar toch is zo’n loopneus hartstikke handig. Lees snel verder!

Hol hoofd

Een verkoudheid betekent dat je een virus of bacterie te pakken hebt. Geen zorgen: je lichaam is er vaak goed tegen bestand. Virussen komen vaak in je keel, neus en alle holtes rond je neus. Hier gaat het virus in de slijmvliezen zitten.

Slijmstrijd

Een slijmvlies is een dunne laag cellen die slijm maakt. Dit slijm beschermt je lichaam tegen slechte stoffen. Je slijmvlies maakt meer slijm als het een indringer, een virus, ziet en deze wil stoppen. Een loopneus betekent dus dat er een virus in je lichaam zit en dat je slijmvliezen ertegen aan het vechten zijn. Aanvallen!

Doorslikken

Het slijmvlies zorgt dat het virus niet naar je longen toe kan gaan. Zo krijg je bijvoorbeeld geen longontsteking. Gelukkig! Een hoopje slijm pakt de viruscellen vast en duwt ze naar je mond. Het slijm slik je weer door. Je maag doet de rest van het werk en breekt alle bacteriën af. Knap, hoor!