ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

De grootste puzzel ter wereld is 6,80 meter breed en 1,90 meter lang. Het ding heeft maar liefst 40.320 stukjes! Wat een karwei… Maar hoe wordt zo’n legpuzzel eigenlijk gemaakt in de fabriek?

Plaatje kiezen
Eerst wordt bepaald hoe groot de puzzel en de puzzelstukjes moeten worden. De meeste puzzels hebben 500 of 1.000 stukjes. Daarna wordt een afbeelding gekozen. Vaak is dit een foto van een landschap of een groep mensen. Soms maakt een tekenaar een strip of tekening. De afmeting van de puzzel is heel belangrijk. De foto of tekening moet in elk puzzelstukje iets laten zien.

Gedrukt
Als een plaatje is gekozen, gaat het naar de drukker. Een drukker zet alle opdrachten om in écht drukwerk op papier. Met heel grote printers drukt hij de foto op grote puzzelplaten af. Vaak past de hele puzzel niet op één vel. Dan gebruikt de drukker er bijvoorbeeld vier. De stukken worden later aan elkaar gelijmd. De vellen zijn na het drukken nog heel dun en niet stevig genoeg om in puzzelstukjes geknipt te worden. Daarom wordt het puzzelpapier op stevige, kartonnen platen geplakt. De platen moeten drie dagen drogen. Zo kan de lijm zijn werk doen!

Uit elkaar
Als de platen droog zijn, gaan ze naar een stansmachine. Dit is een machine met vlijmscherpe messen in een puzzelpatroon. De mesjes drukken hard in de papiervellen, waardoor de puzzelstukjes ontstaan. Zo krijgt de puzzel zijn vorm! Maar de puzzelstukjes zijn nog niet losgebroken. Alles zit nog aan elkaar vast. Alsof je de puzzel net zelf gelegd hebt.

In de zak
Pas als de puzzelplaat uit de stansmachine komt, wordt de puzzel gebroken. Ook dit gebeurt met een machine. De puzzelplaat wordt in een speciale breekmachine gelegd. De machine breekt alle puzzelstukjes los. Ook stopt-ie meteen alle stukjes bij elkaar in een plastic zak. Handig! In het zakje zitten heel kleine gaatjes. Hierdoor kan de stof van het breken eruit vallen en drogen de stukjes niet meteen uit. De zak wordt in een doos gestopt en naar winkels vervoerd. Je kunt de legpuzzel nu kopen en thuis gaan maken!

De beste van Nederland
Wist je dat op 24 maart het Nederlands kampioenschap Legpuzzelen wordt gehouden? In de voorrondes mag iedereen zijn puzzelkwaliteiten laten zien! In teams van vier personen moet je een puzzel van wel 1000 stukjes oplossen! En dit doe je zo snel mogelijk. De beste teams gaan door naar de finale in Roelofarendsveen. Zij strijden tegen elkaar om de titel ‘Beste legpuzzelaar van Nederland 2018’. Doe jij mee? Kijk hier voor meer info!