ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Als je in de Dode Zee plonst, blijf je drijven. Hoe werkt dat? Doe het proefje!

Dit heb je nodig:
– Glas
– Warm water
– Vers ei
– Theelepel
– Zout

Wat moet je doen?
Schenk warm water in een glas. Leg een vers ei langzaam in het water. Blijft het ei drijven of zinkt het? Haal het ei weer uit het glas. Schep vijf theelepels zout in het water. Roer het zout goed door het glas. Wacht een paar minuten. Dompel het ei weer in het glas. Wat gebeurt er?

Hoe kan dat?
Alles wat zwaarder is dan water zinkt. Aan het begin van het proefje zinkt het ei, omdat het ei zwaarder is dan het warme water in het glas. Water bestaat uit heel kleine deeltjes: watermoleculen. Als je zout in het water schept, komt het zout tussen deze watermoleculen terecht. Je maakt het water zwaarder dan het ei. Het ei blijft hierdoor drijven. De Dode Zee is zo zout, dat het zwaarder is dan het zoete water in jouw lichaam. Daarom blijf je drijven!

Wist je dat…
…je alles over de Dode Zee kan lezen in Zo Zit Dat 1? Blader snel naar pagina 46!