ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Er is heel veel water op onze planeet. In rivieren, zeeën en oceanen. Ook in Nederland zie je veel water stromen. Maar hoeveel van het water op aarde is zoet?

Het aantal liter water op aarde is moeilijk om precies uit te rekenen. Naar schatting moet er meer dan 1 triljard liter water zijn. Dat is een 1 met 21 nullen! Hierbij horen meren, rivieren, zeeën en oceanen. Maar ook wolken, grote ijsschotsen en water dat in de grond zit. In totaal is bijna 71 procent van het aardoppervlak bedekt met water. Het grootste deel is zout en een klein deel is zoet.

Zout vs zoet

Bijna al het water op aarde zit in de oceanen. Dit is meer dan 97 procent, bijna alles dus! Het water in alle oceanen en zeeën is zout. Dit kan je niet drinken. Water waar geen of heel weinig zout in is opgelost, is zoet water. Maar 2,5 procent van al het water op de planeet is zoet. Het grootste gedeelte van dit zoete water is bevroren en niet drinkbaar. Minder dan 1 procent van al het water op aarde is zoet én vloeibaar. Gelukkig is dat nog steeds heel veel water. Wel 13 triljoen liter!

Levensbelangrijk

Om te kunnen leven, hebben mensen zoet water nodig. Ons lichaam bestaat voor bijna 60 procent uit water. Van zoet water kan schoon drinkwater worden gemaakt. Zonder drinken, droogt iedereen uit. Daarom is het belangrijk dat meren en rivieren gezond blijven. En dat er geen afval en giftige goedjes in worden gegooid!

Russisch water

Het zoete water op aarde is verspreid over verschillende plekken. Het meeste zit in het Baikalmeer in Rusland. Bijna een vijfde van al het zoete water is hier te vinden!