ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Heb je zin om een brein in de maling te nemen? Doe dan deze proef en kijk wie van je vrienden het door heeft!

Dit heb je nodig:
– Een foto van je favoriete popster, waar hij/zij lachend op staat
– Een proefkonijn
– Kopieerapparaat

De proef:
Kopieer de foto twee keer. Vergroot ‘m als ie erg klein is. Knip de lachende mond uit één van de foto’s. Je plakt die op z’n kop terug op de andere foto, over de mond heen. Je hebt nu een foto met een vrolijk lachend gezicht en één met een chagrijnig bekkie. Houd de kiekjes ondersteboven vast en laat ze zien aan je testpersoon. Vraag dan wat het verschil is tussen de foto’s. Waarschijnlijk duurt het even voor jouw proefkonijn doorheeft dat de ene foto er anders uitziet!

Wat gebeurt er?
Hoe het komt dat mensen het zo lang duurt voordat mensen het verschil in de smiezen hebben? Je hersenen willen graag dat dingen kloppen. De foto’s lijken zó erg op elkaar, dat je brein de mond zelf ‘recht gaat zetten’. Is die grijze massa even in de war!

Foto: ANP