ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Water met prik zorgt ervoor dat je flink moet boeren. Maar hoe ontstaan de belletjes? En wat doen rozijnen in een glas met bruisend water? Kom er nu achter!

Dit heb je nodig:
– Rozijnen
– Twee glazen
– Kraanwater
– Water met koolzuur

Wat moet je doen?
Vul een glas met kraanwater. Doe in het andere glas water met koolzuur. Stop een paar rozijnen in het glas met kraanwater. De rozijnen zinken naar de bodem. Doe een stuk of acht exemplaren in het glas met het bruisende water. Wat zie je gebeuren?

Hoe kan dat?
In bruisend water zit CO2. Dit is koolzuurgas, dat in het water is opgelost. Doe je de fles open, dan probeert het gas in kleine belletjes uit het water te komen. Gas, dus ook het koolzuurgas, is lichter dan water. Gasbelletjes gaan hierdoor omhoog in het water. Rozijnen zijn juist zwaarder dan water, dus deze zakken naar de bodem van het glas. Gasbellen ontstaan het liefst op een vast oppervlak. Dit kan de rand van het glas zijn, maar ook op de rozijn. Zitten er genoeg belletjes op een rozijn, zal de rozijn stijgen! Als de gasbelletjes boven komen, zullen ze vermengen met de zuurstof in de lucht. De belletjes ontsnappen uit het water. Ze laten de rozijn los en deze zal weer zinken naar de bodem. De rozijn gaat weer op zoek naar nieuwe belletjes. Eigenlijk is-ie de hele tijd aan het springen in het glas!