ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Kun jij een frisdrankblikje laten bewegen, zonder het blikje aan te raken? Nadat je dit proefje hebt uitgevoerd wel!

Dit heb je nodig:

– Leeg blikje frisdrank
– Ballon

Wat moet je doen?

Blaas een ballon op en leg een leeg blikje frisdrank op tafel. Zorg dat het blikje niet staat, maar met de ronde kant op tafel ligt. Zo kan het blikje goed rollen! Probeer met de ballon het blikje te bewegen zonder het blikje aan te raken! Je merkt dat dit niet lukt. Wrijf nu eens met de ballon over je haar! Houd na een halve minuut de ballon heel dichtbij het blikje en beweeg de ballon langzaam een kant op. Wat doet het blikje?

Hoe werkt het?

Om dit proefje goed uit te leggen, moet je eerst weten wat ‘elektrische lading’ betekent. In alle voorwerpen zitten heel kleine deeltjes. Sommige zijn positief (plus), sommigen zijn negatief (min). Deze deeltjes blijven normaal gesproken op hun plek, maar kunnen bewegen als er stroom of magnetisme is. Net als bij een magneet trekken plusjes en minnetjes elkaar aan. Twee dezelfde tekens (twee plusjes óf twee minnetjes) stoten elkaar af. Elektrische lading betekent dus dat deeltjes in een voorwerp bewegen door stroom of door magnetisme.

Negatieve ballon

Bij de start van het proefje zijn het blikje en de ballon niet elektrisch geladen. Er loopt geen stroom door het blikje en er zijn ook geen magneten in de buurt. Totdat je de ballon over je haar wrijft! Er gaan nu negatieve deeltjes van je haren naar de ballon toe. Er zitten nu meer minnetjes dan plusjes in de ballon: de ballon is nu negatief elektrisch geladen!

Aantrekken

Als je de ballon nu bij het blikje houdt, komen hier elektrische krachten bij kijken. De ballon is geladen met minnetjes, in het blikje zitten nog plusjes én minnetjes. De negatieve lading van de ballon trekt de positieve lading in het blikje aan! Alle plusjes in het blikje willen naar de minnetjes in de ballon toe. Als je de ballon aan de rechterkant van het blikje houdt, gaan alle plusjes in het blikje ook naar rechts. Ze willen naar elkaar toe. Er is aantrekkingskracht dus!

Rollend blikje

Hoe kleiner de afstand tussen de twee geladen voorwerpen is, hoe sterker de aantrekking of de afstoting is. Omdat de aantrekking groter is dan de afstoting, rolt het blikje naar de ballon toe. Je kunt het lege blikje achter de ballon aan laten rollen, zonder hem aan te raken!