ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Met gel kun je de coolste kapsels maken. Maar je kunt het ook gebruiken voor een proefje. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je zout over haargel gooit?

Dit heb je nodig:
– Haargel
– Zout
– Kom
– Theelepel

Wat moet je doen?
Pak een pot met haargel. Schep twee theelepels gel uit de pot in een kom. Pak een vaatje met zout. Strooi een beetje zout over de gel in de kom. Zie je al iets gebeuren? Roer even later met de theelepel het zout nog meer door de gel heen. Wat gebeurt er nu?

Hoe kan dat?
Haargel bestaat uit verschillende moleculen. Moleculen zijn piepkleine deeltjes die mensen niet kunnen zien. In gel zit een klein beetje water, in de vorm van watermoleculen. Er zit ook een stof in met veel harde moleculen. Deze stof gaat goed samen met de watermoleculen en zuigt ze op. Het water zit nu in de andere moleculen vast. Dit merk je als je haargel vastpakt. Het is niet waterig en best stevig! Gooi je zout over haargel heen, dan lost het zout langzaam op. Het zout neemt het water uit de gel mee! De harde moleculen laten de watermoleculen los en het water loopt uit de gel. Als je met een lepel door de gel roert, komt het zout nog beter in alle moleculen. Nu zal het water nog sneller uit de gel lopen! De gel is nu een waterig goedje geworden.