ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Met een paar simpele stappen kun je zo een blikje over de tafel laten rollen zonder het aan te raken. Probeer het proefje zelf uit!

Dit heb je nodig:
– Leeg frisdrankblikje
– Ballon
– Haar op je hoofd

Wat moet je doen?
Leg een leeg frisdrankblikje op z’n zijkant op de tafel. Blaas de ballon op en leg er een knoopje in zodat-ie niet leegloopt. Wrijf dan de opgeblazen ballon een paar keer snel over de haren op je hoofd. Houd de ballon meteen daarna vlak bij het blikje, zonder dat je deze aanraakt. Het lege blikje wordt als een soort magneet aangetrokken door de ballon en rolt over de tafel!

Hoe kan dat?
Elektronen zijn piepkleine deeltjes die in ieder atoom zitten. Als je de ballon over je hoofd wrijft, dan verzamelen alle elektronen die in de ballon zitten zich op de plek die je haren aanraken. De elektronen, die een negatieve lading hebben, trekken aan de positief geladen deeltjes (protonen) in het blikje. En daardoor komt het blikje in beweging!