ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Bij dinosaurussen denk je algauw aan reusachtige beesten als de T. rex of de brachiosaurus. Maar wat was eigenlijk de kleinste dinosoort?

Heel lang werd gedacht dat de compsognathus de kleinste dino was. Het eerste fossiel dat werd gevonden was iets minder dan 90 centimeter lang: ongeveer even groot als een kip! Maar in 1972 werd een exemplaar gevonden van meer dan een meter. Het eerste fossiel was waarschijnlijk een jonkie.

Daarna zijn er nog kleinere dino’s gevonden. In China en Mongolië zijn skeletten opgegraven die ongeveer 40 centimeter lang zijn. Dat is niet veel groter dan een duif! Deze dino’s kregen de bijpassende namen microraptor (kleine rover) en parvicursor (snelle renner). Maar de allerkleinste dino die ooit werd gevonden is de anchiornis: het fossiele exemplaar is maar 34 centimeter groot, eh… klein!

Toch blijft het heel moeilijk om te zeggen wat de kleinste dino is die ooit op aarde heeft rondgelopen. Sommige skeletten die uit de grond worden gehaald, missen bijvoorbeeld een staart. Dan is het niet zeker hoe groot ’t dier echt was. En wie weet hebben dinozoekers de allerkleinste soort simpelweg nog niet gevonden!