ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Normaal gesproken zinkt een paperclip als je hem in het water legt. Maar met dit proefje niet!

Dit heb je nodig:
– Paperclip
– Kom water
– Papieren zakdoekje
– Potlood

Wat moet je doen?
Leg het papieren zakdoekje voorzichtig op het wateroppervlak zodat het blijft drijven. Leg de paperclip bovenop het doekje. Pak het potlood en gebruik het om de zakdoek rustig onder de paperclip vandaan te duwen. De paperclip blijft nu boven op het water drijven!

Hoe kan dat?
De moleculen aan de wateroppervlakte zitten normaal gesproken zo dicht op elkaar geplakt dat er een soort flexibel laagje ontstaat. Als je een paperclip in het water laat vallen, wordt dit laagje gebroken en zinkt-ie naar de bodem. Maar door hem eerst rustig op iets zachts te liggen, blijven de moleculen aan elkaar vastzitten. Zo blijft de paperclip drijven!