ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Sommige planeten in ons zonnestelsel hebben ringen. Maar waarom eigenlijk?

Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus hebben allemaal ringen. Vanuit de verte lijken het vaste schijven, maar eigenlijk zijn het ontelbaar veel stukken rots en stofdeeltjes die om de planeten heen draaien.

Deze komen op verschillende manieren in een baan rond de planeten. De zwaartekracht van de ringplaneten is zo sterk dat voorbij vliegende rotsen en kometen worden aangetrokken. Dan worden ze kapot getrokken en de overblijfselen blijven in de ring rond de planeet draaien. Soms trekt een planeet zelfs een van zijn eigen manen stuk! Ook slaan er soms meteorieten in op de manen van de ringplaneten. De stenen en het stof die daarbij vrijkomen, komen ook in de ring terecht.