ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

dodoDodo’s, mammoeten en dinosauriërs: allemaal dieren die al lang geleden zijn uitgestorven. Hoe leuk zou het zijn als we deze dieren weer terug konden brengen! En kan dat eigenlijk?

Het antwoord:

Ja, dat kan! Echter, het is wel lastig. Om een dier terug te brengen heb je een perfect stukje DNA (=deoxyribonucleic acid) nodig. En niet al het DNA blijft voor altijd helemaal intact. Eén ding is wel zeker: Jurrasic Park is wel degelijk fictie. Het DNA van de oeroude beesten is niet meer houdbaar en er is gewoonweg te weinig DNA gevonden van deze dieren.mammoet

Grote doorbraak

In 2003 was er een grote doorbraak op dit gebied. Uit een huidmonster van een Pyreneese Steenbok (die uitgestorven is) werd een bok gekloond die na zijn geboorte een paar minuten leefde. Dit was het allereerste dier dat na zijn uitsterving weer tot leven gewekt is.

Dit hele proces, om een dier weer tot leven te wekken, heet de-extinctie. En dit kun je doen in 2 methoden:

Klonen

Wat je nodig moet hebben is: een intact volwassen cel (van het uitgestorven dier) en een donoreicel (van een soortgelijke soort). Heel simpel gezegd maak je bij deze methode een kopie van het uitgestorven dier. Als je de volwassen eicel in de donoreicel plant, is deze combinatie geschikt om in de baarmoeder geplant te worden van de verwante soort. En als alles goed gaat, heb je naar een tijdje een kloon van het uitgestorven dier.

Lees ook: hoe werkt klonen?

Selectief fokken

Op deze manier ga je eigenlijk slim aan de gang met de verwante soorten van het uitgestorven dier. De verwante soorten hebben nog veel vergelijkingen met het uitgestorven dier, bijvoorbeeld: de quagga. Dit is een uitgestorven dier (zie foto boven) en de meest verwante soort van dit beest is de zebra. Een grote groep zebra’s worden vergeleken met de quagga. De zebra’s die genetisch het meest lijken op de quagga worden op de wachtlijst gezet. De nakomelingen van de zebra’s op de wachtlijst worden weer onderzocht en vergeleken met de quagga. Na een aantal fokrondes zul je een quagga-achtige zebra krijgen. Hij is niet exact hetzelfde, maar de grootste kenmerken hebben ze wel gemeen. Op deze manier hebben zijn er al heel veel verschillende soorten hondenrassen ‘vormgegeven’.quagga

Wetenschappers kunnen veel doen om oude soorten terug te krijgen, maar waarom zouden we het doen? Het terugbrengen van uitgestorven soorten is ongelofelijk duur; misschien kunnen we dit geld beter besteden aan het beschermen van diersoorten? En daarnaast weten we niet of de dieren nog steeds kunnen overleven in de natuurlijke omgeving. We zitten hier in een dilemma, maar één ding is zeker: de optie is er.

Inspiratie van Know How, editie 4 2016.