ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

BijnierenJe moet over vijf minuten naar voetbaltraining, maar je kamer is een bende en je moeder zeurt al wéken dat je hem moet opruimen. Een snelle blik op je agenda vertelt je dat je voor morgen nog huiswerk hebt voor Nederlands, Engels en wiskunde en je moet ook nog leren voor dat hele grote proefwerk scheikunde over twee dagen. Een naar gevoel bekruipt je: stress!

Lees ook: hoe kun je stress verminderen?

Blame de Bijnieren

Een stressreactie wordt in het lichaam geregeld door de bijnieren. Dit zijn twee minuscule orgaantjes boven je nieren, die zo’n zeven gram wegen. De bijnieren bestaan uit twee delen: de cortex glandulae suprarenalis (de bijnierschors) en de medulla glandulae suprarenalis (het bijniermerg). In de bijnieren worden hormonen geproduceerd die een belangrijke rol spelen bij stress.

Het Bijniermerg

Het bijniermerg zorgt voor een korte stressreactie, beter bekend als fight-or-flight. In het geval van acute stress, zoals wanneer iemand je laat schrikken, wordt vanuit je hersenen via de zenuwen in je ruggenmerg een signaal gestuurd naar het bijniermerg. De cellen in het bijniermerg worden door dit signaal gestimuleerd een stof, tyrosine, om te zetten in adrenaline, noradrenaline en dopamine. Adrenaline en noradrenaline zorgen ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, dat de spieren om je luchtwegen minder aanspannen zodat je meer adem krijgt en dat je pupillen wijd open gaan staan: het maakt je lichaam klaar om heel hard weg te kunnen rennen van eventueel gevaar.

De Bijnierschors

De bijnierschors maakt, naast onder meer hormonen die zorgen voor de vocht-zoutbalans van het lichaam, cortisol. De bijnierschors doet dit onder invloed van ACTH, een ander hormoon dat in de hypofyse (in de hersenen) wordt gemaakt. Cortisol zorgt voor een stressreactie die langer duurt, zoals stress tijdens een toetsweek. Cortisol zorgt voor de afbraak van spieren zodat er brandstof is, het verstoort je slaap-waakritme (doordat je in een stressvolle situatie alert moet zijn op potentieel gevaar slaap je minder goed) en het onderdrukt het immuunsysteem. Dit kun je merken aan het feit dat je na een stressvolle periode, waarin dus je immuunsysteem onderdrukt was, vaak ziek wordt!

Junior Redacteur en Geneeskunde-student Sanne van Beem zal vanaf vandaag in de reeks ‘Sanne’s Snijtafel’ elke maand een ander orgaan op de snijtafel leggen.