ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

facebook-like-share-ss-1920Iedereen die Facebook heeft, kent het: posts over deel-en-win acties. Dit zijn berichten waarin informatie over een prijs staat en hoe je deze kunt winnen. Helaas zitten tussen deze deel-en-win acties vaak ook ‘neppe’ acties bij. Deze verspreiden linkjes die je omleiden naar een website die vaak zorgen voor een virus of vragen je om jouw gegevens om deze later te gebruiken.

Let dus goed op!

Er zijn over het algemeen drie soorten pagina’s die deel-en-win acties posten. Dit zijn die van bedrijven, pagina’s van reclamebureau’s en de ‘neppe’ en bovendien gevaarlijke actiepagina’s. Het is belangrijk om het verschil tussen deze te herkennen om ervoor te zorgen dat je niet jezelf of andere lastig valt met deze berichten. Bekijk dus altijd eerst de pagina die de acties geplaatst heeft en ga daarna pas over op actie! Hieronder leg ik ze per pagina nog eens uit.

Pagina 1: Het bedrijf

Het bedrijf heeft vaak een actie die met hun producten te maken heeft. Er zijn een aantal kenmerken die deze pagina heeft. Dit zijn:

  • Contactgegevens: dit is een van de meest belangrijke kenmerken om een goede pagina te herkennen. Een bedrijf heeft bijna altijd netjes de contactgegevens staan van het bedrijf. Twijfel je of dit echte gegevens zijn? Kijk dan op Google Streetview of er op dit adres ook echt van het bedrijf is.
  • Andere posts: Veel bedrijven posten ook nog over andere activiteiten van het bedrijf, zoals aanbiedingen, foto’s van het personeel en het bedrijf zelf

Pagina 2: Reclamebureau gebonden pagina’s

Dit zijn de ‘klassieke’ deel-en-win pagina’s. Bedrijven kunnen een pakket bij een bedrijf kopen om de deel en win actie van hun bedrijf via deze pagina te delen. Het is dus een soort verzamelplaats van alle deel en win acties van de bedrijven. De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Contactgegevens: Op de pagina staan bijna altijd de contactgegevens van het van het reclamebureau. Als de site van het reclamebureau er betrouwbaar uit ziet (let op het slotje) dan is het meestal wel goed.
    Lees ook: wat betekent dat slotje in je adresbalk?Wat betekent dat slotje in je adresbalk?
  • Kijk naar het bericht: De reclamebureaus kennen de regels van Facebook erg goed, daarom verplichten ze bij de deel-en-win acties niet om te delen. Ja dat klopt, een deel-en-win actie zonder te delen. Er staat namelijk in de Facebook richtlijnen dat er geen deel of like voorwaarde mag zijn om deel te nemen aan de loting, dit om spam te voorkomen. !
  • In het bericht staat vaak een verwijzing naar de pagina van het bedrijf waar de actie ook nog een keer staat. Deze pagina moet dan voldoen aan de voorwaarden van het bedrijf. Ook staat er soms een link naar een andere website, bekijk website goed om te zien of deze betrouwbaar is en let op het slotje!
  • Persoonlijke gegevens: de pagina kan om jouw persoonlijke gegevens vragen, dit is soms om een actie te bevestigen of om een nieuwsbrief te sturen. Wees hier erg voorzichtig mee! Als er iets is wat je niet vertrouwt, dan kun je beter geen persoonlijke gegevens geven,. De winnaars krijgen vaak een bericht via Facebook als ze gewonnen hebben.
  • Reacties: bekijk de reacties op de site, staan er negatieve reacties op? Dan kun je het beste naar een andere site zoeken. Er is dan een grotere kans dat deze site niet betrouwbaar is.
  • Andere posts: De andere post van de pagina kunnen vergelijkbare posts met deel en win acties, maar vaak staan er ook nog normale acties tussen de geadverteerd worden. Als de pagina aan deze voorwaarden voldoet, dan is deze veilig.Fakebook-Limbaugh-site

Pagina 3: De neppe pagina’s

Voldoet de site niet aan deze voorwaarden? Dan is deze site waarschijnlijk nep! De site probeert dan jouw gegevens te bemachtigen om hier later misbruik van te maken. Vaak staat er in het bericht een linkje naar een andere site, daar verschijnt dan een bericht zoals “U heeft een auto gewonnen, bevestig uw gegevens” of “Maak kans op een cadeaubon door uw mobiele telefoonnummer in te voeren”. Klik gelijk weg!! Om te voorkomen dat andere mensen wel last krijgen van deze pagina’s, rapporteer deze pagina’s. Zo kan Facebook de pagina verwijderen.