ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Schermafbeelding 2017-03-07 om 11.20.08In deze blog laten we je maar liefst 9 verschillende trucs zien waarbij elektrostatica de hoofdrol speelt. De één nog spectaculairder dan de ander. Het zijn echt uitstekende trucjes om op een druilerige woensdagmiddag thuis te doen, maar ook om bijvoorbeeld tijdens een spreekbeurt ‘elektrostatica’ op een simpele manier uit te leggen.

Wat is elektrostatica??

Statische elektriciteit, of ‘elektrostatica’ is de benaming voor elektriciteit die zich voordoet in slecht- of niet-geleidende stoffen. Elektrostatica betekent dat er elektrische lading of spanning kan worden opgewekt, zonder dat er stroom aan te pas komt. Gelijk-geladen voorwerpen stoten elkaar af, ongelijk-geladen voorwerpen trekken elkaar aan.En hoewel er geen stroom aanwezig is, worden er door de geladen voorwerpen toch behoorlijke krachten uitgeoefend!

Hoe werkt het?

Als je twee materiaal tegen elkaar aanwrijft, kan er statische elektriciteit ontstaan. Maar, bij het ene materiaal is dat effect sterker dan bij het andere. Statische elektriciteit is de verzameling van elektrisch geladen deeltjes aan het oppervlak van een materiaal.

Wat je nodig hebt is dus één voorwerp van materiaal dat positief geladen is en één voorwerp dat negatief geladen is. Pas dan trekken ze elkaar aan. Heb je bijvoorbeeld wel eens gemerkt dat het haar op je hoofd tegen je plastic borstel aan ‘plakt’? Of als je een ballon tegen je hoofd houdt, dat je haar richting de ballon gaat? In dit geval is je haar positief geladen en de ballon negatief.

Wat heb je nodig voor deze proefjes?

Wat je in ieder geval nodig hebt, bij elke proef, is een stuk PVC buis en een stoffen doek. Kun jij raden welk materiaal negatief geladen is, en welke positief? Daarnaast gebruikt het meisje in de video ook andere materialen. Kijk zelf maar welke proef je het leukst vindt. Vertel je ons hoe het is gegaan?