ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

waterspelenEen uitstekende vraag van Kimberley Drabbels: ‘waarom wordt kleding donkerder als het nat is?’ En dit verschijnsel geldt niet alleen voor kleding. Ook je haar lijkt veel donkerder als je net uit de douche komt. Maar hoe werkt dit? Het antwoord komt van prof. dr. Stephen van de Universiteit Delft.

Poreuze oppervlakken

‘Kleurverandering’ heeft helemaal te maken met de eigenschap van het oppervlak. Kleurverandering vindt met name plaats bij poreuze oppervlakken. Poreus betekent ‘doorlaatbaar’. Helemaal gladde oppervlakken veranderen dan ook nauwelijks of niet van kleur als ze nat worden.

Een poreus oppervlak is bijvoorbeeld textiel, maar ook droog zand, dat vaak wit of lichtgeel is. Als dit lichte zand nat wordt, krijgt het een donkerbruine kleur. Hoe natter, hoe donkerder.zandnatdroog

De kleurverandering wordt veroorzaakt door ‘meervoudige lichtverstrooiing’. Droog poeder zoals zand is vrij licht gekleurd omdat het invallende licht tegen de korrels aanbotst. Hierdoor dringt het licht vrijwel niet in het oppervlak door, maar wordt het vrij snel in alle richtingen teruggekaatst. De weg die het licht in dit poreuze materiaal aflegt, is dus vrij kort, waardoor het licht nauwelijks verdwijnt.

Brekingsindex-alarm!

Als water aan het zand wordt toegevoegd, verkleint het zogenoemde brekingsindex-verschil tussen de zandkorrels en het omliggende water. Dit betekent dat het licht dat door het water wordt ‘gevangen’ en minder wordt verstrooid. Het licht dringt dus dieper in het zand door voordat het terugkaatst. Doordat deze ‘indring-diepte’ groter wordt, verandert de golflengte van het teruggekaatste licht en wordt de kleur van deeltjes donkerder.

Dankjewel Kimberley, voor je goeie vraag!