ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

o-TOILET-facebook‘Wat is beter voor het milieu?’ vroeg Mirkea uit België zich af. Ons toiletpapier na gebruik in een prullenbakje gooien, of doorspoelen? Een duidelijke vraag, maar het antwoord hangt van veel factoren af.

Lees ook: poep als wondermiddel.

Wat gooien we door de plee?

In Nederland spoelen we elk jaar 9,6 miljoen volle vuilniszakken door het riool. Dat is zo’n 3,5 kilo per persoon. Het meeste van dit afval is niet eens toiletpapier, maar afval dat thuishoort in de pmd-zak of gft-bak. Als je, behalve toiletpapier, zomaar afval door het toilet of de gootsteen spoelt, belast je het riool onnodig. Dat kost geld en is slecht voor het milieu, omdat de pompen en roosters extra moeten worden schoongemaakt.

Daarnaast kunnen verstopte rioolbuizen leiden tot overstromingen, viezigheid en stank. Als het riool een heftige regenbui niet kan verwerken wordt er gebruik gemaakt van overstort. Het rioolwater komt dan ongezuiverd in het oppervlaktewater (sloten, rivieren, kanalen en meren), waardoor dat flink vervuilt. Zo kan het zuurstofgehalte in het water snel dalen, waardoor vissen sterven.toiletpapier

Hoeveel energie ‘kost’ toiletpapier?

Toiletpapier wordt gemaakt van papier, dat weer gemaakt wordt van bomen. Behoorlijk zonde, als je je bedenkt dat we onze billen ermee afvegen. Bijvoorbeeld: In Amerika gebruiken ze zo’n 365.00.000.000 rollen wc-papier per jaar. Dat zijn ongeveer 15 miljoen bomen. Het omzetten van deze bomen tot papier kost 189.435 Olympische zwembaden vol water bij elkaar en 2530.000 ton chloor – één tot de nok toe gevuld Olympisch zwembad – om het te bleken.pool

Gelukkig wordt tegenwoordig het meeste toiletpapier gemaakt van oud papier. Door, bijvoorbeeld, 1 ton gerecycled papier te gebruiken bespaar je: 17 bomen, ruim 25 duizend liter water en bijna tweeduizend liter olie. Daarnaast bespaar je ook zo’n 4077 kilowatt uren aan energie – ter verduidelijking: een Nederlands huishouden verbruikt 3.300 kilowatt energie per jaar.

Doorspoelen of weggooien?

Wat beter is voor het milieu: doorspoelen, of weggooien? Het antwoord hangt sterk af van het feit wat voor soort wc-papier je door de plee spoelt. Prop je kilo’s dik, gebleekt papier in je wc-pot? Dat is erg slecht voor het milieu. Gebruik je weinig, ongebleekt en gerecycled papier? In dat geval kan het riool jouw papier prima verwerken. Het papier verpulvert en wordt door bacteriën verteerd. Er komen geen of weinig schadelijke stoffen in het riool. Als je je papier in de prullenbak gooit, moet het alsnog verwerkt worden in de afvalcentrales. Je hebt meer vuilniszakken nodig en verbranden van afval kost energie en zorgt voor luchtvervuiling. Ook is het weggooien in de prullenbak een stuk minder hygiënisch.

Wil je het écht goed doen? Dan zou het ’t allerbeste zijn om een bidet te gebruiken (een billendouche) of wasbaar toiletpapier. Maarja, krijg jij je vader of moeder zover om alle toiletdoekjes van het gezin elke dag te wassen?

Dank Mirkea voor je vraag, we hopen dat je een beetje geholpen bent!