ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Schermafbeelding 2017-02-15 om 08.35.01Vandaag een écht natuurkundig en behoorlijk spectaculair proefje. Eenvoudig te maken, moeilijk op te lossen. Uitstekend voor als je je vrienden wilt testen op hun natuurkundige kennis, of gewoon om mee te showen bij je ouders.

‘Twee-ballonnen’ experiment

Het heet letterlijk zo, staat zelfs op Wikipedia. Dit proefje wordt ook wel eens tijdens de natuurkundeles op de middelbare school gebruikt om het begrip ‘elasticiteit’ uit te leggen.

Wat heb je nodig?

  • twee ballonnen.
  • een holle buigzame buis, bijvoorbeeld een heel dik rietje.
  • een klemmetje.

Hoe werkt het?

Blaas één balloon groot op en de andere kleiner. Verbind beide ballonnen met de holle buis. Vouw die buis dubbel, zodat de lucht in beide ballonnen nergens naartoe kan. Nu heb je een grote en een kleine ballon aan elkaar vastzitten. Als je de klem zou verwijderen, dan komen de ballonnen met elkaar in contact.
De vraag is: wat gebeurt er met de lucht?
A. De lucht verdeelt zich over beide ballonnen.
B. Alle lucht gaat naar de kleinere ballon.
C. Alle lucht gaat naar de grotere ballon.
D. Er gebeurt niets!

Nieuwsgierig? Kijk in de video naar het antwoord!

Uitleg:

Dit verschijnsel is te verklaren door Hooke’s wet. Meneer Hooke paste deze wet toe op springveren, maar het geldt ook voor rubber ballonnen. Zoals je misschien weet: hoe verder je de springveer uittrekt, hoe harder die terug knalt. Je zou misschien nu kunnen denken dat in dit geval de grotere ballon verder uitgerekt is en dus sneller terugtrekt, waardoor de lucht naar de kleine zou gaan. Maar, in het geval van de ballonnen speelt er nog iets anders mee. De ballonnen zijn gemaakt van rubber. Hoe dikker het rubber is, hoe sterker het terugtrekt. Bij de grote ballon is het rubber veel verder uitgerekt, waardoor het dunner is. De kleine ballon heeft een dikkere rubber laag. Daarom trekt die ballon dus nóg sneller terug dan de grote ballon.

Meer toffe proefjes bekijken? Check hier Steve’s Youtube kanaal.