ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

apples-fallingDe volgende Goeie vraag is van Harry uit Grootebroek. Hij vraagt zich af: “Hoe is de aantrekkingskracht van de aarde ontstaan, en moeten we bang zijn dat die aantrekkingskracht er ooit mee stopt?”

Aantrekkingskracht door zwaartekracht

Met aantrekkingskracht bedoelen we nu even niet die van woest aantrekkelijke personen, maar de natuurkundige benadering. Sorry. Aantrekkingskracht ontstaat door zwaartekracht. Aantrekkingskracht betekent in de natuurkunde dat voorwerpen elkaar aantrekken. En alles wat massa heeft – een potlood, een planeet, een mens – heeft zwaartekracht.

Hoe werkt het?

Voorwerpen die veel massa hebben, hebben een grotere aantrekkingskracht dan lichtere voorwerpen. Dat geldt ook op heel grote schaal. Zo heeft Jupiter – de grootste planeet van ons zonnestelsel en meer dan 300 keer zo zwaar als de aarde – een veel grotere aantrekkingskracht dan onze planeet.

Earth_and_moon

Massa en afstand

De aantrekkingskracht van de zon, die nog eens duizend keer zo zwaar is, is nóg veel groter. De maan daarentegen heeft veel minder zwaartekracht: hij is tachtig keer zo licht als de aarde. Toch weegt de maan nog vele biljoenen kilo’s: als je het getal zou uitschrijven, kreeg je een 7 met 22 nullen! Nu kun je je afvragen: als Jupiter veel zwaarder is dan de aarde, en de zon nóg zwaarder, waarom valt een appel vanaf de boom dan niet naar Jupiter of de zon? Dat heeft te maken met de afstand. De aantrekkingskracht tussen twee voorwerpen wordt niet alleen bepaald door de massa’s van die voorwerpen, maar ook door hun onderlinge afstand. Hoe groter die afstand, des te kleiner is de aantrekkingskracht. Voor een vallende appel is de aarde maar een paar meter ver weg, terwijl de zon op 150 miljoen kilometer staat. Verschilletje.

Meer weten over zwaartekracht?

Onze vrienden van Clipphanger maakten een zeer nuttig filmpje dit onderwerp.

Met dank aan Natuurkunde.nl

Volgende week de vraag van Mirkea uit België: ‘Wat is beter voor het milieu, toiletpapier weggooien in de prullenbak of doorspoelen door de wc?’