ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Stroop-taak? Nee, het heeft niks te maken met dat kleverige spul dat je op je pannenkoek gooit, maar alles met een test waarbij je hersenen op de proef worden gesteld.

John Ridley Stroop

De Stroop-taak is in 1935 door de student John Ridley Stroop bedacht om tegenstrijdige reacties op te roepen.
In deze taak worden bijvoorbeeld de woordjes groen en rood heel snel aan iemand gepresenteerd. De woordjes worden daarbij zowel in de kleuren groen als rood afgebeeld, maar ook andersom. De opdracht luidt dan om zo snel mogelijk de kleur te benoemen. Stroop kwam erachter dat de reacties veel trager op gang kwamen als de kleur niet overeenstemt met de inhoud van het woordje, dan wanneer hij wel daarmee overeenstemt. Dit noem je incongruente conditie en congruente conditie.

Grappig: dit artikel gaat over een manier om de Stroop-test in te zetten om te onderzoeken hoe geconcentreerd mensen blijven in verschillende situaties. Zoals mannen die denken dat ze worden bekeken door vrouwen…

Het Stroop-effect is trouwens veel minder sterk als er bijvoorbeeld met een drukknop moet worden gereageerd (bijvoorbeeld rechts is rood, links is groen), dan als de testpersoon de kleuren hardop moet uitspreken.

Maak zelf de test!

Het is heel simpel. Zorg dat je vier verschillende kleuren stiften hebt. Schrijf eerst de kleuren op in de juiste kleur. Groen in ’t groen, blauw in ’t blauw, enzovoort. Daarna hussel je ze door elkaar:stap2

Doe nu de test met je vrienden/broertje/zusje/ouders. Kunnen ze de kleuren net zo snel opnoemen als de eerste serie woorden?