ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

ontploffingHet is weer tijd voor een goeie en…buitengewoon lastige vraag! Vera Tap (11) uit Grave stelde de volgende Goeie Vraag: “Wat gebeurt er met een sterrenbeeld aan de hemel, als een van die sterren zou verdwijnen? Mochten wij dat meemaken, verdwijnt dan dit sterrenbeeld en/of maken we een nieuwe?”

100 miljard sterren

Poeh! Daar hebben we versterking voor nodig. Wij presenteren u: sterrenkundige Gijs Nelemans! Gijs weet alles van sterren en het heelal. Moeilijke vraag voor hem? Helemaal niet. Gijs: ‘Eigenlijk is het antwoord heel simpel: het is nog nooit gebeurd, dus we weten het niet!’ Gijs vertelt verder: ‘In het heelal zweven 100 miljard sterren. Van al die sterren, ontploft er maar één per 100 jaar.’ Zou het dan kunnen dat sterrenbeelden eens in de honderd jaar kunnen veranderen? Neen. ‘We zien vanaf de aarde maar één tienmiljoenste deel van al die 100 miljard sterren. Het zou dus grofweg maar één keer in de miljard jaar voorkomen dat een ster die zo ‘dichtbij’ staat, explodeert. Onze sterrenbeelden kunnen dus nog wel een even mee!’

Astronomie en astrologie?

Om mogelijke discussie te voorkomen: astronomie, sterrenkunde dus, is wel iets anders dan astrologie. Astronomie is een wetenschap, astrologie niet. Er is namelijk nooit bewijs gevonden dat sterren daadwerkelijk effect hebben op jouw persoonlijkheid, financiële situatie of wanneer je verkering zult krijgen…

Dank Vera Tap, voor je leuke vraag!

P.S Op de foto hierboven zie je een ontploffende ster. Volgens onderzoekers zou deze ster 2,8 miljard jaar (!!) geleden zijn geëxplodeerd. Nu pas is deze explosie zichtbaar vanaf de aarde.