ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

douchensotckHoevaak per week moet je – wetenschappelijk gezien – douchen om gezond en fris te blijven? Die interessante vraag (en het antwoord!) kwamen we tegen op de website van Motherboard. De uitkomst is verfrissend! Of…juist niet?

Maximaal twee keer per week

De meesten Nederlanders beginnen de dag met een lange, hete douche met flink veel zeep. Alleen: wetenschappelijk gezien heeft deze vaste gewoonte -naast het schone gevoel – totaal geen voordeel voor je gezondheid. Douchen verstoort de natuurlijke regulatie van vetten op de huid en droogt deze uit. Een uitgedroogde huid wordt zo een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën. Je handen wassen is in principe genoeg om alle bacteriën die je ziek zouden kunnen maken, te doden.

Eerder viezer dan schoner?!

Bacteriologisch gezien word je van douchen dus eerder viezer dan schoner. Precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling is! Dit geldt vooral als je antibacteriële zeep gebruikt, die nog agressiever is. Veel van deze emulsies bevatten daarnaast ook stoffen als triclosan, die niet alleen je gezondheid maar ook het milieu belasten.

Een dermatoloog (huidarts) van de Washington University stelt: het is voldoende om één tot twee keer per week te douchen. Alle dagen tussendoor is het voldoende je schaamstreek, oksels en gezicht te wassen. Zo behoud je de natuurlijke oliën in je huid én de bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem.

Wat jij, zou jij maar twee keer per week kunnen douchen?

Bedankt, Motherboard voor dit leuke weetje!