ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

gitaartjes

Wat hebben jullie veel goeie vragen ingestuurd! Vanaf vandaag zullen jullie ze elke vrijdag hier voorbij zien komen. Ohja, en gewoon blijven insturen hè? Vandaag de vraag van Hylke: hoe werkt een gitaar?

Trillingen

Zoals ieder ander instrument produceert de gitaar geluid door trillingen. Blaasinstrumenten trillen bijvoorbeeld door de lucht die door de muzikant ingeblazen wordt. Gitaren trillen door de snaren die door de speler geplukt worden. De snaren sturen de trillingen naar het hout van het instrument, dat de trilling als geluid projecteert.

De snaren

De snaren zijn gemaakt van metaal of nylon. Meestal zijn de vier bassnaren ook met een klein beetje nikkel of brons omwikkeld. De dunne draden van metaal zijn strak gespannen over de gitaarhals en worden ondersteund door een stuk bot of plastic op de hals genaamd ‘de kam’. Op de klankkast van de gitaar zit ‘de brug’, die houdt de andere uiteinden van de snaren vast. Deze stukken zorgen ervoor dat de snaren alleen trillen tussen de kam en de brug, waardoor de snaren precies op elkaar zijn afgestemd.

De klankkast

Als de snaren worden geplukt, trillen ze langs hun gehele lengte in een bepaalde frequentie. Dit is de trilling die een muzikale noot produceert. Maar de snaren alleen maken niet genoeg geluid om boven andere instrumenten (of jouw mooie stem) uit te komen. Daarom is er een klankkast die de tonen versterkt.gitaartje

De klankkast van een akoestische gitaar is (bijna altijd) gemaakt van hout, in de vorm van een kalebas. De stukken hout zijn erg dun en meestal gemaakt van een zacht naaldhout als spar of ceder. Het dunne hout vangt de trillingen op en door de ‘doos-vorm’ worden de trillingen naar de lucht in de gitaar verplaatst die vervolgens ‘geluid’ produceert. De trillende lucht wordt daarna de doos weer uit geduwd door het klankgat bovenin. Het geluid wordt dan buiten de kast weer versterkt.

Dank Hylke Reinders voor je leuke vraag!