ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

wolfjeToen de astronomen van de universiteit van New South Wales deze planeet ontdekten, wisten ze niet wat ze overkwam. Alles was perfect! Deze planeet is ‘maar’ 14 lichtjaren verwijderd van de aarde en draait rond de dwergster Wolf 1061. De planeet is vier keer zwaarder dan de aarde en bevindt zich in de Goldilocks zone (‘bewoonbare zone’). Op aarde zitten wij ook in deze zone. Voor ons is het water niet te koud en niet te warm. Het water op de Wolf 1061C bevriest niet en verdampt ook niet (meteen). Er zit enkel wel een nadeeltje aan deze planeet…

Broertje van Venus

De Wolf 1061c bevindt zich aan de binnengrens van de Goldilocks zone. Dat betekent dat de kans dat de exoplaneet leefbaar is, erg klein is. Er is wel water, maar na en tijdje verdampt dat! Astronomen vergelijken deze planeet met Venus: een te hete broeikasplaneet waar het te warm is voor levende organismen.

Iéts teveel ijstijden

Onze planeet draait rondjes om de zon. En soms is de afstand tussen de zon en aarde iets verder. Dit kan tot gevolg hebben dat er ijstijden kunnen ontstaan. Dit proces kan overigens wel duizenden jaren duren. Bij Wolf 1061c is de baan van de planeet  onregelmatig, waardoor er vaker ijstijden voorkomen. En dat is óók niet gunstig voor buitenaards leven.

Het antwoord…?

Is er buitenaards leven op Wolf 1061C? Het blijft moeilijk de vraag te beantwoorden. Omdat we nog niet goed kunnen kijken wat voor mysteries er op deze planeet ronddwalen…misschien is er wel leven dat onder hele bizarre omstandigheden kan overleven? Maar dankzij toekomstige betere telescopen kunnen we deze planeet wel heel goed bekijken. Hopelijk komen we er dan toch achter of er echt buitenaards leven mogelijk is.