ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Blaas een ballon op… met een lege plastic fles! Doe het proefje.

Dit heb je nodig:

– Kraan
– Ballon
– Lege plastic fles (1 of 1,5 liter)

Wat moet je doen?

Haal eerst de dop van de fles. Blaas daarna de ballon een beetje op. Voordat je de ballon op de flesopening zet, laat je ‘m weer leeglopen. Houd daarna de fles onder de warme kraan. Let op: zorg ervoor dat je de fles aan de bovenkant vasthoudt en schuin onder de kraan houdt. Wat gebeurt er met het ballonnetje?

Hoe kan dat?

De lucht die nog in de fles zit, warmt op door het water. Omdat lucht uitzet als het opwarmt, past het goedje niet meer in de fles. Het kan maar één kant op: de ballon in. De ballon wordt hierdoor opgeblazen. Zo werkt een grote luchtballon ook!

Bewijs in beeld

Superleuk! Zo Zit Dat-lezer Finn ging aan de slag en voerde dit proefje uit. Zou het lukken?