ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

chipssHet is om van te huilen: je trekt enthousiast een zak chips open en…dan ontdek je dat ‘ie maar voor de helft vol is. Mooi is dat! Ok, tranen zijn een beetje overdreven, maar gebakken lucht is het wel! Want waarom zit een zak chips voor de helft vol met chips en voor de andere helft vol met lucht?!

Geen zorgen. Er is een antwoord.

Het is misschien letterlijk gebakken lucht, maar noodzakelijk is die lucht wel. Om twee redenen, om precies te zijn. De eerste reden is dat de chips minder snel breken als de zak voor de helft vol is. Bijvoorbeeld als ze worden vervoerd door vrachttransport, of tijdens het uitpakken van chipsdozen in de supermarkt. Omdat er niet altijd voorzichtig wordt gedaan, dient de extra lucht als een soort beschermkussentje. Zou hij propvol zitten, dan kraken ze allemaal tegen elkaar aan en heb je binnen no-time kruimelchips.sjips

Explosiegevaar!

Dan is er nog reden nummer twee. Als chipszakken per vliegtuig vervoerd moeten worden, hebben we weer een ander probleem. Door het luchtdrukverschil gaan de zakken uitzetten. Om te voorkomen dat het vliegtuig onder de chips komt te zitten, hebben ze extra lucht in de zakken gedaan. Zo heeft de lucht meer ruimte en komen de zakken heelhuids aan op bestemming.

Pssst…

Nog een weetje: de zakken zijn niet gevuld met ‘gewone’ zuurstof. Dat zou de chips alleen maar oud maken. In plaats daarvan gebruiken ze nitrogeen, ook wel stikstof genoemd. Hierdoor blijven de chipjes lekker vers.