ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Hacking-PlantsHacken is niet alleen maar iets voor smartphones, computers en software: wetenschappers hebben bewezen dan planten óók gehackt kunnen worden. Het beroemde blad Scientist publiceerde een studie waarin onderzoekers lieten zien dat ze een manier hadden gevonden om de genen van een plant te hacken. De reden: ervoor zorgen dat de plant sneller zonlicht op kan nemen. Met deze ontdekking hopen de onderzoekers een positief effect te hebben op de wereldwijde voedselproductie.

Fotosynthese

Fotosynthese; zo heet het proces waarbij planten zonlicht, water en koolstofdioxide gebruiken om hun eigen ‘voedsel’ te maken. Onderzoekers van de eerdere genoemde studie vinden dit maar een ontzettend traag proces. Planten gebruiken, volgens de studie, minder dan 1 procent van de energie die ze tot hun beschikking hebben. Maar, door de genen van de planten te ‘hacken’ waren de wetenschappers in staat om het groeiproces van de plant te versnellen met 14 tot 20 procent.

Hoe werkt dat hacken?

Om specifiek te zijn hackten de wetenschappers het beschermingssysteem van de plant. Normaal gesproken wordt dit systeem geactiveerd wanneer een plant teveel zonlicht krijgt. Zodra de plant licht detecteert, ontdoet het zich van extra energie en maakt ‘ie meer bladeren aan. Als de plant in de schaduw staat is het beschermingssysteem uitgeschakeld.

De hoofdauteur van de studie vergelijkt dit proces met mee-kleurende brillenglazen. De glazen van zo’n bril kleuren direct mee met de sterkte van het zonlicht, van heel donker tot wit doorzichtig. Planten doen in principe hetzelfde, alleen duurt het dan veel langer. Op die manier is het voor de plant lastiger om de juiste hoeveelheid zonlicht te krijgen om voedsel voor zichzelf te maken.

Rice_fields_Chiang_Mai

Een rijstveld in Chiang Mai. Zouden deze planten in de toekomst nog sneller kunnen groeien?

Supersnel proces

De nieuwe studie heeft precies dat proces versneld. Door de genen van de plant te veranderen, kon de plant zijn beschermingssysteem ineens veel sneller aan- en uitzetten. Het resultaat daarvan: de bladeren van de planten groeiden zo’n 20% sneller. De onderzoekers gebruikten voor deze studie tabak-planten, maar volgens hen kan dezelfde techniek ook worden toegepast op bijvoorbeeld maïs en rijst. Volgens hen zou deze studie een oplossing kunnen zijn voor toekomstig voedseltekort.

Wat denken jullie: goed idee of hocus-pocus?

Bron: Timeforkids.com