ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

tyerwindWe kwamen een nieuw modelletje windmolen tegen op het interweb: zonder ronddraaiende wieken, maar mét flapperende vleugels! De makers hebben de techniek afgekeken van de razendsnelle kolibri, in het Engels: ‘hummingbird’.

Groene windenergie

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om hun huis of bedrijf van groene stroom te voorzien. Ze plaatsen zonnepanelen op het dak of sluiten kleine windturbines aan. Toch zijn de kleinere windturbines voor huishoudens nog niet razend populair: ze produceren vaak net niet genoeg energie om je hele huis van elektriciteit te voorzien en/of ze zijn erg prijzig. Maar, deze windmolen zou daar wel eens verandering in kunnen brengen.

‘Biomimitic wind converter’

Het Windenergie bedrijf Tyer Wind heeft een nieuw model windmolen bedacht. Hij is een slagje kleiner dan een gewone windmolen en je kunt ‘m met een scharnier als het ware uitklappen. Maar het allerbelangrijkste is dit: de windturbine heeft geen draaiende wieken zoals je die gewend bent, maar flapperende vleugels! Ze hebben voor hun ontwerp de vliegtechniek afgekeken van een slim en supersnel vogeltje: de kolibri! Ze noemen dat in het Engels ‘biomimicry’ en in het Nederlands Biomimetica. Het betekent zoiets als; het na-apen van de natuur.

Meer voorbeelden van ‘biomimetica’

Dit bedrijf is zeker niet de eerste club die de slimheid van de natuur gebruikt om techniek te verbeteren. We doen het al eeuwen! Een simpel voorbeeldje: het vliegtuig, met zijn vleugels. Maar denk bijvoorbeeld ook aan klittenband: dat is gewoon afgekeken van een plantje die je vindt in het bos, de ‘klit’, waar van alles aan blijft kleven. En wist je dat er voor het materiaal in kogelvrije vesten is afgekeken bij spinnenwebben? De samenstelling van de vezels in het super-werende materiaal Kevlar komt heel veel overeen met de draad van een spinnetje. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden.spinnetjes

Kun jij misschien nog meer voorwerpen noemen waarvoor we de natuur hebben nageaapt om technologie te verbeteren?
Over de flapperende windmolen: hij is nog niet officieel op de markt. Er moeten eerst nog een hoop testen mee worden gedaan voordat hij bewijst écht super zuinig te zijn. Maar, wij waarderen de inzet!