ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Langst durende bliksemflits ooit waargenomenBliksem kan inslaan in bomen, huizen, hoge gebouwen, rijdende auto’s…maar kan bliksem ook bij een vliegtuig komen?

Lees ook: dit was de langst durende bliksemflits ooit!

Waar komt bliksem vandaan?

Voor antwoord op deze vraag moeten we misschien iets dieper op onderzoek uitgaan…Een onweerswolk (waar dus bliksem uit kan komen), is ongelofelijk dik. De onderkant van de wolk kan zweven op een hoogte van 500 meter, maar in uitzonderlijke situaties kan de top wel reiken tot zelfs een hoogte van vijftien kilometer! Een gemiddeld vliegtuig (in Europa) vliegt meestal rond de tien kilometer hoogte. Meestal is dit niet de hoogte van een onweerswolk en vliegt deze er veilig overheen. Dus het komt voor, maar niet vaak.

Is dat gevaarlijk?

Dus ja, er kan bliksem inslaan in een vliegtuig. Gevaarlijk? Nee, niet echt. De meeste vliegtuigen hebben een speciale ‘kooi constructie’. Deze constructie is bedacht door meneer Faraday en ‘geleidt’ elektriciteit. Als hier elektrische lading op terecht komt, verdeelt het over het oppervlak en lekt er niks naar binnen. De inzittenden voelen er niks van, wel is het vervelend voor het radioverkeer. De elektrische lading stoort de boordradio en de andere apparaten in het vliegtuig. Hierdoor is het even niet beschikbaar en kan het tevens geen berichten binnenkrijgen.

Nu kan bliksem vervelend zijn voor het apparatuur aan boord, maar het levert meestal wel hele mooie plaatjes op! Kijk maar mee…thanks Faraday!