ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

mohabparoolDe Syrische Mohab (19) vluchtte in 2016 uit het bezette Hama, Syrië. Hij heeft een app gebouwd, RefInfo, om nieuwkomers in Nederland op weg te helpen. De app is beschikbaar in verschillende talen en bevat veel handige informatie over Nederland, de taal en opvanglocaties.Schermafbeelding 2017-01-05 om 11.12.27

Gevaarlijke vlucht

De jonge Mohab heeft veel narigheid moeten doorstaan voordat hij terechtkwam in Nederland. Nog in Syrië, in 2015, werd hij op weg naar school ruw opgepakt door politiemannen. Zij ontvoerden Mohab en martelden hem een week lang. Vervolgens werd hij met gebonden handen en geblinddoekt zomaar ergens achtergelaten. Doodsbang wist hij de weg terug te vinden naar huis. Zijn moeder wist meteen: Mohab moet vluchten, anders wordt het zijn dood. Met veel moeite kon de jongen uit Syrië wegkomen. Via een barre tocht per overvolle vrachtwagen, een gammel bootje en de trein weet hij zich uiteindelijk een weg te vinden naar Amsterdam.

Doorzetter!

Mohab is een heel slimme jongen en wordt in de opvang al gauw het aanspreekpunt voor computerzaken. Ook wordt regelmatig zijn hulp gevraagd om te vertalen tussen vluchtelingen en hulpverleners. Hij ontmoet in de opvang in Amsterdam een behulpzame vrijwilliger, die hem helpt bij het mogelijk maken van zijn app. De app RefInfo krijgt hoge cijfers van gebruikers. YouGo Mohab!

Met dank aan het Parool voor dit verhaal. Foto: Marc Driessen.