ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

In de herfst kleurt de natuur eerst rood, geel en bruin. Daarna vallen de blaadjes van de bomen. De kolossale kanjers bereiden zich voor op de winter!

Voedingsstoffen

Een boom heeft water nodig. Hier zitten namelijk belangrijke voedingsstoffen in. Hij neemt het water via de wortels in de grond op. De boom slaat de voedingsstoffen op en het water reist door de stam richting de bladeren. Daar wordt het water weer uitgezweet. Het verdampt namelijk door de kleine huidmondjes van de bladeren.

Kleur verliezen

In de herfst en de winter wil de boom het water graag bij zich houden, omdat-ie het koude water in de grond moeilijk kan opnemen en daardoor kan uitdrogen. Eerst trekt hij de kostbare bladgroenkorrels uit de bladeren en slaat ze op in z’n takken voor volgend jaar. Hierdoor verliest de boom z’n groene kleur. Dan maakt-ie een kurklaagje tussen de takken en de bladeren om de boel af te sluiten. Dan pas laat hij zijn bladeren vallen. Zo verliest de boom veel minder vocht en beschermt hij zichzelf tegen uitdroging. In de winter rust-ie uit; hij groeit een paar maanden nauwelijks.

Stel je vraag
Waarom lopen pinguïns zo raar? Hoe snel gaat een raket? En waarom is poep bruin? Elke maand beantwoordt Zo Zit Dat vragen van lezers. Heb jij ook een knagende vraag? Stuur deze dan naar zozitdat@dpgmediamagazines.nl. Schrijf ook je naam en leeftijd erbij. Wie weet zie je het antwoord terug in Zo Zit Dat!