Scientias Goeie Vraag

De afgelopen week was de TU Delft veel in het nieuws omdat ze een capsule hebben gebouwd voor de Hyperloop. Maar voordat we gaan uitleggen wat ze hebben gebouwd is het handig om te weten wat de Hyperloop precies is. Scientias legt het voor je uit.

wat is de hyperloop?

Hyperloop

De Hyperloop is een idee van Elon Musk, een superrijke zakenman die ook de elektrische auto Tesla en het ruimtevaartproject Space X heeft opgezet. Kort gezegd is de Hyperloop een supersnelle en zuinige vorm van passagierstransport in een luchtdrukbuis. Capsules met daarin passagiers reizen op ‘kussens van lucht’ door een vacuüm getrokken tunnel heen. De snelheden kunnen wel oplopen tot 1220 kilometer per uur!

Lees ook: Bastiaan Zwanenburg werkt mee aan het OV van de toekomst: de Hyperloop

Met zo’n snelheid zou een reisje van Leeuwarden naar Parijs maar een half uurtje tijd in beslag nemen. Een razendsnelle trein dus die je goedkoop én met heel weinig energie supersnel van A naar B kan brengen. Dit kan zo snel en energiezuinig omdat er amper luchtweerstand is waardoor er veel minder energie nodig is om dit moderne ‘karretje’ vooruit te krijgen. Verschillende studententeams strijden tegen elkaar om de beste capsule te bouwen, waaronder de TU Delft.

TU Delft doet het nét even anders

De uitvinding van TU Delft doet het nét even anders dan de rest en het oorspronkelijke idee van Elon Musk. Hun capsule zweeft niet op luchtkussens maar maakt gebruik van magneten. De aluminiumbaan waar de capsule op zweeft is van aluminium. Deze baan stoot de magneten af waardoor de capsule gaat zweven. Zal dat idee goed genoeg zijn om de andere studententeams te verslaan?

Wat is de Hyperloop?

Binnen nu en vier jaar moet het al technisch haalbaar zijn om een Hyperloop te bouwen. Of we dan in de capsule van de TU Delft of in een andere mogen zitten is nog afwachten. Spannend! Hoe gaaf zou het zijn als iedereen ter wereld straks in een Nederlandse capsule gaat zitten!

 

Met dank aan NRC voor het duidelijke filmpje.