Scientias Goeie Vraag

Het is vies, het kauwt niet lekker weg en toch vinden we complete plastic afvalbergen in de maag van vissen. Waarom eten vissen plastic? Scientias zocht het uit en ontdekte dat het niets te maken heeft met honger. Sommige vissen zijn verslaafd aan het eten van plastic en geven plastic zelfs de voorkeur boven normaal voedsel.

Plastic junkies

Voor sommige vissen is plastic gewoon lekkere fastfood. Jaarlijks belandt er acht miljard kilo plastic afval in de oceanen (!!!). Onvoorstelbaar veel. Slechts een deel van dat plastic zien we, de rest ligt onder water.

Waarom eten vissen plastic?

Microplastic

Door blootstelling aan UV-straling, chemische afbraak en de beweging van golven wordt plastic alsmaar kleiner. Is een plastic deeltje kleiner dan vijf millimeter? Dan is het een microplastic en klein genoeg om door vissen als voedsel aangezien te worden. Wanneer eitjes van een baars in de buurt van microplastics worden gelegd, komt ongeveer 81% van de eitjes uit tegenover 96% zonder microplastics.

Waarom eten vissen plastic?

Deze larve heeft iets teveel microplastic zitten snoepen.

Domme larven

De aan microplastics blootgestelde larven zijn niet alleen kleiner, langzamer en dommer, ze werden ook bijna allemaal opgegeten door roofdieren. Normaal gesproken overleeft de helft. Maar het meest bijzondere is dat aan microplastics blootgestelde larven liever plastic eten dan plankton. Ze denken dat het een bron van energie is, maar dat is natuurlijk niet zo.

Tijd om iets aan dat plastic probleem te doen! Boyan Slat geeft het goede voorbeeld.