Reporter Remco liep niet alleen maar te shinen als rondleider en reporter op Campus Party vorig weekend, hij deed ook nog even een super interessant interview tussendoor met Nadine Bongaerts. Deze supermooie dame (fotomodel) is vooral een superslimme onderzoeker en ondernemer. WARNING: alleen voor mensen die tegen boeiende materie kunnen!

© Thierry Schut

© Thierry Schut

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben een onderzoeker en synthetisch bioloog. Op de Campus party zijn er veel mensen die programmeren in computertaal, eigenlijk doe ik een beetje hetzelfde. Maar ik codeer in DNA-taal. Dus in de genetische code van cellen. Ik ben gespecialiseerd in de synthetische biologie: hoe je DNA kan schrijven die een cel een nieuwe functie geeft. Alles wat we om ons heen zien bestaat uit cellen. Alle levende wezens bevatten cellen die bestaan uit een gigantisch grote database van DNA, waarin staat wat de cel moet doen. Net als een computer dus. Als je weet hoe die taal in elkaar zit kun je software verwijderen of toevoegen, om ook weer nieuwe dingen te doen.”

Remco en Nathan zijn een en al oor.

Remco en Nathan zijn een en al oor.

Leg eens uit?

“Dit wordt ook wel genetische modificatie genoemd. En is bijvoorbeeld handig voor het maken voor insuline voor mensen met suikerziekte. Als je in een bacteriecel software toevoegt waarin staat hoe menselijk insuline gemaakt moet worden, kun je insuline produceren met bacteriën. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Vroeger moesten we insuline uit varkens halen, maar nu hebben we menselijk insuline uit bacteriën.”

Waar bent u nu mee bezig?

“Sinds een paar maanden woon ik in Parijs om op zoek te gaan naar nieuwe antibiotica tegen tuberculose. Dat is een longziekte die door de tuberculose bacterie Mycobacterium tuberculosis wordt veroorzaakt. Die hebben we erg hard nodig, omdat een hoop bacteriën *resistent worden tegen de antibiotica die nu wordt gebruikt. Eerder heb ik meegedaan aan een synthetische biologie wedstrijd die iGEM heet. Dat is een wereldwijde wedstrijd waarbij studenten nieuwe functies geven aan bacteriën. Het tuberculose project waar ik nu mee bezig ben is opgezet door Parijse studenten die in 2013 de iGEM hoofdprijs wonnen.”

*Resistent= in staat verzet te bieden.

Hoe willen jullie nieuwe antibiotica gaan vinden?

“Het vinden van een nieuwe antibiotica is een moeilijke taak. Je moet duizenden moleculen testen op de bacterie die de boosdoener is. En als er eentje is die de bacterie doodmaakt, dan weet je dat het werkt. Helaas kan je dan nog niet zeggen dat het medicijn kan worden gebruikt, want dan moet je het ook nog in de mens testen. En dan hopen dat het niet giftig is.”

“De bacterie die tuberculose veroorzaakt groeit heel langzaam en is lastig om mee te werken. Met onze kennis over DNA en bacteriën proberen we een snellere manier te vinden voor het *screenen van nieuwe medicijnen tegen tuberculose. Daarbij gebruiken we geen tuberculose bacterie, maar een ongevaarlijke bacterie die sneller groeit. Net zoals je soms een muis gebruikt als model voor een mens, is deze bacterie is als het ware een ‘muis model’ voor de tuberculose bacterie.”

*Screenen= testen

Hoe is deze interesse ontstaan?

“Toen ik ongeveer elf of twaalf was, was ik meer geïnteresseerd in de ruimte. Ik zat meer na te denken van: Wat is het universum toch groot! En wat zijn wij dan zo klein! Ik kon daar helemaal op doordraaien. En op een gegeven moment zat ik eigenlijk de andere kant op te denken: de onzichtbare wereld omdat die zo klein is, wat gebeurt daar eigenlijk?”

“Toen ik mijn profielwerkstuk moest schrijven en op zoek was naar een onderwerp las ik: ‘Wormen die groene thee stofjes binnen kregen konden twee keer zo lang leven dan andere wormen.’ En toen dacht ik: nou leuk om te weten, maar hoe kan dat nou!? En zo ben ik voor het eerst op onderzoek uit gegaan.”

Nadine legt graag aan jongeren uit hoe leuk wetenschap is.

Nadine legt graag aan jongeren uit hoe leuk wetenschap is.

“Mijn doel is nu om een nieuw medicijn te zoeken voor tuberculose. Dit is hard nodig omdat 1/3 van de wereld is geïnfecteerd door tuberculose. Maar dat beseffen we niet altijd omdat maar 10% van de geïnfecteerde ziek wordt van tuberculose.”