ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Een zwart gat is eigenlijk geen gat. Het is juist het tegenovergestelde van een gat; het is een bol! Net als de aarde en een zon.

Het bijzondere aan een zwart gat is dat het een hele hoge ‘dichtheid’ heeft. Iets met een grote dichtheid is heel zwaar, maar ook heel klein. Al het gewicht van het zwarte gat zit in een klein bolletje gepropt. Dit bolletje zit precies in het midden van het zwarte gat. Het bolletje is zó zwaar, dat alles er naartoe getrokken wordt. En dan verdwijnt het!

Soort doucheputje

Als planeten en kometen in de buurt van een zwart gat komen, worden ze er langzaam naartoe getrokken. Het lijkt een beetje op een doucheputje waar het water in verdwijnt. Daarom noemen we het zwarte gat een ‘gat’ terwijl het eigenlijk een bol is. Ingewikkeld, hoor!