happy-new-yearIn Nederland hebben wij een echte geluksprofessor. Ze heet Meike Bartels en sinds april dit jaar draagt ze deze mooie titel. Ze heeft een aantal heel interessante dingen ontdekt over Geluk. Namelijk, dat gelukkig zijn ook een kwestie van geluk is! Het ligt namelijk allemaal vast in je genen. Of nouja, bijna allemaal.

De leukste weetjes over Geluk van de Geluksprofessor

  1. Geluk is de enige emotie die je in je hele lichaam voelt. Angst zit bijvoorbeeld alleen in je hartstreek en keel, nervositeit in je buik.
  2. Het is voor iedereen verschillend wat je gelukkig maakt. Sommige mensen worden super gelukkig van rust en stabiliteit, andere mensen willen liever avontuur en spanning. Ook die voorkeuren liggen weer vast in je genen.
  3. Aardig doen tegen anderen – zonder dat je er meteen iets voor terug krijgt – bevordert het geluksgevoel enorm. Ook een brief schrijven aan mensen wie je dankbaar bent zorgt voor een shot geluk.
  4. Wat ook helpt om je geluksgevoel te vergroten is om elke avond op te schrijven waar je blij mee bent in het leven, en wat er allemaal goed gaat.

Geluk is genetisch overdraagbaar

De Geluksprofessor maakte voor haar onderzoek gebruik van het Nederlands Tweelingen Register. Dat is een bestand van meer dan 100.000 tweelingen en familieleden die meewerken aan wetenschappelijke studies. Ze vergeleek het geluksgevoel van eeneiige tweelingen, die genetisch identiek zijn, met dat van twee-eiige tweelingen, die gemiddeld de helft van het genetisch materiaal delen.twin-boys-laughingZij vertelde in een interview aan Het Parool: ‘We kennen een groep eeneiige tweelingen die gescheiden zijn opgegroeid. Toen die later weer samen kwamen, bleek het geluksgevoel van de tweelingen vergelijkbaar. Hun geluksgevoel kwam meer overeen dan dat van twee-eiige tweelingen die wel samen waren opgegroeid maar minder genen delen. In dit voorbeeld zijn de genen dus bepalender voor geluk dan de omgeving.’

Geluk is een kwestie van Geluk

Je moet dus maar net geluk hebben dat het genen-pakketje dat je van jouw ouders hebt meegekregen, genoeg aanleg voor geluk bevat. Je hebt precies de ene helft van je genen van je vader gekregen, en de andere helft van je moeder. Een echte geluksvogel krijgt van beide ouders de beste genen mee.o-HAPPINESS-HEALTH-facebook

‘Je moet een kind laten zijn wie hij/zij is’

Ook heel belangrijk is de omgeving waarin je opgroeit. De Geluksprofessor is zelf moeder van vier kinderen. Zij zegt dat de meest ‘gelukkige situatie’ voor een kind ontstaat, wanneer de ouders hem of haar precies laten zijn wie ze zijn. Ze zegt tegen het Parool: ‘Als ouders hun kinderen waarderen om wie ze zijn en stimuleren in de dingen die ze willen doen, dan bieden ze de gelukkigste omgeving.

‘Het ‘pushen’ van kinderen werkt averechts. Kinderen moeten veel: sporten, muziekles, goed zijn op school, alles tegelijkertijd. Natuurlijk moet je kinderen laten ontdekken wat ze leuk vinden, maar een ouder moet zich ook op tijd afvragen of een kind daar nu echt gelukkig van wordt.’

Aldus de Geluksprofessor!