seaweed-rockVandaag wordt een rapport gepresenteerd waarin staat dat zeewier wel eens een van de grootste energiebronnen van de toekomst zou kunnen zijn! Het rapport is opgesteld door onderzoekers van Energieonderzoek Centrum Nederland, ECN.

At Sea

Met de productie van zeewier op de Noordzee kan over tien tot twintig jaar evenveel duurzame energie worden geproduceerd als met windmolens in 2020, zeggen de onderzoekers van het ECN over het Europese zeewierproject ‘At Sea’. At Sea gebruikt op alle mogelijke manieren zeewier, bijvoorbeeld om energie op te wekken, maar ook als bouwstof.

Lees ook over Getijdenenergie, een andere optie voor duurzame energie!

Zeewierfarms

Verschillende proeven in Noorwegen, Schotland en Ierland laten zien dat zeewier met nieuwe technieken best goedkoop kan worden gekweekt en geoogst. Dat opent de weg voor de ontwikkeling van ‘zeewierfarms’ om biomassa te produceren voor biobrandstof, chemicaliën en zelfs voedingsstoffen!seaweadsnacks7Onderzoekers uit verschillende Europese landen werken sinds drie jaar met steun van de Europese Unie aan verbetering van zeewierteelt. Het zeegewas bevat namelijk ook suikers en eiwitten. Over de bijdrage aan voedsel- en energievoorziening wordt daarom al heel lang gefantaseerd. Er zijn zelfs al bedrijven mee aan de gang!

Jammie!

Het Amsterdamse bedrijf Seamore Seeweed had allang bedacht dat zeewier lekker is. Zij presenteert zeewier als pasta! De bedenker at namelijk eens ‘per ongeluk’ zeewier, omdat hij dacht dat het pasta was. Dat vond hij zo lekker, dat hij besloot om de rest van de wereld te foppen en dit 100% natuurlijke goedje als pasta te verkopen. Veel beter voor het milieu, en nog lekker ook!

Ideale grondstof?

Zeewier en algen zijn op papier de ideale grondstof voor biobrandstof. Voor de kweek is geen kunstmest of grondwater nodig en de productie heeft geen invloed op de de kweek van voedselgewassen. Bovendien bestaat 70 procent van het aardoppervlakte uit zee! Nog iets: per hectare kan tweemaal zoveel ethanol uit zeewier worden gehaald als uit suikerriet, en vijf keer zoveel als uit mais! Bijna alle zeewier wordt op dit moment geoogst in het wild; grootschalige kweek komt nog nergens voor.

Nóg meer weten? Check hier de video over At Sea!