Kids-jumping-and-playing-outside-940x600Chinees onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die veel buiten spelen, minder snel in aanmerking komen voor een bril. Dat schreef NRC.next van de week. Het onderzoek werd uitgevoerd op twaalf basisscholen in de Chinese miljoenenstad Guangzhou.

Bijziend en verziend

Het bleek dat het aantal kinderen dat een bril nodig heeft met ruim een kwart daalt als ze per dag veertig minuten buiten spelen. Een kwart! Het wil namelijk zo dat bijziendheid heel snel toeneemt bij kinderen in Europa, Amerika en Azië. In Azië heeft gemiddeld 80 tot 90 procent van de scholieren aan het eind van de middelbare school lenzen of een bril nodig! 

De reden?

Hoogstwaarschijnlijk komt het omdat kinderen veel vaker dan vroeger naar boeken en beeldschermen kijken. Het idee is dat de groeiende oogbol te lang wordt als kinderen langdurig lezen, gamen of film kijken. Voor dichtbij zien moeten de oogspieren zich behoorlijk inspannen. Dar wordt ook wel ‘accomoderen’ genoemd. Met een langere oogbol hoeft het oog minder te accommoderen. Het nadeel is alleen dat in de verte het beeld dan onscherp is.Vu.ca-photo

Het gevaar van de groeiende bijziendheid onder kinderen en jongeren is dat er ook meer mensen bijkomen met zeer ernstige bijziendheid. Daar spreek je van als de brillenglazen sterker dan -6 zijn. Die kinderen hebben een grotere kans om later blind te worden. Hieronder is nog een uitleg van Clipphanger, over ouderen die steeds slechter zien, maar ook wat handige info over de veranderende oogbol:

Buiten spelen dus!

Een oogonderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum vertelde tegen de krant dat kinderen eigenlijk twee uur per dag zouden moeten buiten spelen om bijziendheid tegen te gaan. Buiten zijn de ‘kijkafstanden’ groter en dat is veel minder vermoeiend voor je ogen. Ook komt er door daglicht dopamine vrij in je netvlies. Dat remt de groei van je oogbol.

Speel jij nog vaak buiten? Zou je dat misschien vaker gaan doen nu je dit weet?