ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Voorspel het weer!

Wil jij jouw vrienden en familie versteld laten staan met je voorspellende gave over het weer? Doe dan snel dit proefje!

Wat heb je nodig?

Ballon
Lege glazen pot
Elastiekje
Rietje
Plakband
Stukje karton

Maak je eigen barometer

1. Knip het tuutje van de ballon en trek de rest over een lege pot. Hou de ballon op z’n plek met een elastiekje.
2. Plak het eerste gedeelte van het rietje in ’t midden van de ballon. Het grootste gedeelte van het rietje steekt nu buiten de pot uit.
3. Teken vier lijntjes op een stuk karton. Tussen elk lijntje moet ongeveer de breedte van een potlood zitten. Tussen de onderste 2 lijntjes schrijf je ‘laag’, in het midden schrijf je ‘gelijk’ en tussen de bovenste 2 lijntjes komt ‘hoog’.
4. Plak het stuk karton tegen de achterkant van de glazen pot. Het rietje moet nu eerst naar ‘gelijk’ wijzen, dus kijk zelf hoe je het karton moet plakken.
5. Je eigen barometer is klaar! Laat ‘m een paar dagen staan en zie wat er gebeurt met het rietje. Wijst-ie naar ‘hoog’? Dan wordt het waarschijnlijk mooi weer. Bij ‘laag’ kun je juist regen verwachten.

Hoe kan dit?

Met je barometer meet je de luchtdruk. Hiermee kun je het weer voorspellen! Echte weermannen gebruiken ook de luchtdruk. Het rietje beweegt, omdat de druk verandert. Als de druk stijgt, duwt lucht buiten het potje op de ballon. Het rietje wijst dan vanzelf omhoog! Hoge luchtdruk betekent meestal mooi weer. Als de druk daalt, duwt lucht in het potje de ballon omhoog. Het rietje wijst dan juist omlaag. En een dalende luchtdruk wijst vaak op regen.