ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Op de derde dinsdag in september is het weer zover: Prinsjesdag! Maar wat gebeurt er eigenlijk op deze dag?

Troonrede en Miljoenennota

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima rijden vanmiddag in de Gouden Koets naar de Ridderzaal in Den Haag. Hier leest onze koning de troonrede voor. Dat is een ingewikkeld verhaal over hoe het financieel gaat met Nederland en welke plannen ze voor het komende jaar hebben. Deze informatie staat ook opgeschreven in de Miljoenennota. De minister van Financiën geeft het koffertje met hierin de Miljoenennota aan de Tweede Kamer.

Gouden Koets

Er is altijd veel aandacht voor Willem-Alexander en Maxima. Maar ook de Gouden Koets staat in de belangstelling. Deze koets was een geschenk van de bewoners van Amsterdam aan koningin Wilhelmina. Op 7 september 1898 kreeg ze ‘m en het is altijd traditie gebleven om in de koets een route af te leggen langs de bevolking.

Veel mensen

De eerste toeschouwers stonden vanmorgen heel vroeg al langs de route. Zij hopen natuurlijk de koets en het koninklijk paar te kunnen zien. Ook jij kunt Prinsjesdag volgen. Op twitter via #prinsjesdag. Of op de liveblog op Nu.nl.