Hoe ontstaan schelpen?

Hoe-ontstaan-schelpenJe hebt ze vast weleens gevonden op het strand: schelpen. Maar hoe ontstaan schelpen eigenlijk?

Een schelp is een skelet van een weekdier, bijvoorbeeld een slak of een mossel. Bij ons zit het skelet binnen in ons lichaam. Maar bij een weekdier zit het aan de buitenkant. Het beschermt het lichaam van het beest.

Een weekdier wordt niet met z’n schelp geboren. Die bouwt hij helemaal zelf. Een schelp bestaat vooral uit kalk. Een weekdier haalt dit uit het water waarin hij leeft. Als hij groeit, maakt-ie zijn schelp ook groter. Zijn beschermende laagje groeit dus lekker mee. Gaat het beestje dood, dan blijft de schelp over. Die stroomt met het water mee en belandt soms op het strand. En dan kun jij hem oprapen!

Dit artikel is geplaatst in Stel je vraag met de volgende tags , , , .