Maak een zonnewijzer

Maak een zonnewijzerMet een zonnewijzer kun je de tijd bepalen. Daar heb je dus helemaal geen horloge of mobiele telefoon voor nodig. Alleen een kartonnen cirkel en schaduw!

Dit heb je nodig:

– Karton
– Een passer
– Een schaar
– Een spijker
– Een pen
– Een stokje van ongeveer 25 centimeter
– Een klok

Zo maak je een zonnewijzer:

1. Teken met de passer een cirkel die een doorsnede (een rechte lijn die van de ene kant naar de andere kant van de cirkel gaat) heeft van ongeveer 20 centimeter.
2. Prik in het middel van de cirkel een gat met een spijker.
3. Steek het stokje door het gat.
4. Ga (’s ochtends) naar de tuin en prik het stokje in de grond. Doe dit op een plek waar de zon schijnt. De kartonnen cirkel moet plat op de grond liggen.
5. Teken vanaf nu elk uur de schaduw die je op het karton ziet over. Zet voor de zekerheid wekkers om de tijd bij te houden. Trek een lijn van het midden naar de buitenkant van de kartonnen cirkel. Doe dit bijvoorbeeld 12 keer, tot de cirkel helemaal gevuld is met lijnen. Schrijf bij elke lijn het tijdstip op.

Hoe kun je de tijd van een zonnewijzer aflezen?

De schaduw verplaatst zich overdag. Dat komt omdat de aarde om de zon draait. In de middag staat de zon hoog in de lucht en aan het einde van de dag staat-ie lager. Doordat de zon steeds ergens anders aan de hemel staat, verandert de plek van de schaduw. Heb je een zonnewijzer? Dan kun je voortaan altijd daarvan aflezen hoe laat het (ongeveer) is! Je hoeft alleen maar te kijken waar de schaduw staat.

Dit artikel is geplaatst in Proefjes met de volgende tags , , , , .